Øvre Ringi GårdRingi

Rabarbra

Rabarbra er en usedvanlig takknemlig plante å dyrke. Har du først fått den til å vokse, så kommer den igjen - som et sikkert vårtegn år etter år.

I Sør-Norge dukker de første spede skuddene opp i begynnelsen av mai, lengre nord i landet må du vente noen uker ekstra. Men den som venter på noe godt venter jo ikke forgjeves.

Oppskrift:

Syltet rabarbra.
Type: Tilbehør
Hovedingrediens: Frukt
INGREDIENSER
500 g rensede slanke rabarbrastilker
1,5 dl eplesidereddik
1,5 dl sukker
3 dl vann
2 ts salt
ekstra krydder som hel sort pepper, nellikspiker, stjerneanis, ingefær og sennepsfrø
SLIK GJØR DU
Skjær rabarbraen i lengder som passer med høyden på sylteglasset. Legg rabarbraen tett i tett i glasset. Kok opp eddik, sukker, vann og salt (+ eventuelt krydder). La blandingen småkoke i 2 minutter til sukkeret og saltet er oppløst. Hell den varme laken over rabarbraen. Glasset skal fylles helt opp, og all rabarbraen må være dekket. Sett på tett lokk og la glasset stå på benken til avkjøling. Oppbevares videre i kjøleskap. Rabarbraen bør få stå i to døgn før bruk.

Skjær de syltede rabarbrastengene i skiver eller strimler ved bruk.
De aller tidligste skuddene er møre, sprø og ikke mer syrlige enn at alt du trenger er en kopp med sukker å dyppe dem i før de settes til livs.

Det latinske navnet er rheum rhabarbarum og planten kommer opprinnelig fra Asia. Den har blitt dyrket i Kina i over 5000 år, mens den første henvisning til rabarbradyrking i Norge stammer fra 1771.
I USA anser man rå rabarbra som skadelig, men det gjør vi ikke i Europa. Grunnen til at amerikanerne unngår ukokt rabarbra er at planten inneholder skadelig oksalsyre.

Men det er ingen grunn til panikk, oksalsyreinnholdet i rabarbrastilker er svært lavt og nesten all den friske syrligheten kommer fra ganske så harmløs eplesyre.

Nyhetsbrev

Legg igjen ditt navn og e-postadresse i skjemaet under for å motta vårt nyhetsbrev. Ved innsending av skjemaet aksepterer du også vår personvernerklæring.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.
crossmenu